makers en performers uit de
euregio in beeld  
aankondigingen op het gebied van kunst en cultuur in de euregio
 

altijd op de hoogte van de actuele aankondigingen op het gebied van kunst en cultuur in de euregio !
 
26 mei – 12 augustus 2012
Opening zaterdag 26 mei, 17 uur
Kantoorvilla van de Timmerfabriek Maastricht
Couleur radicaal.
In het spoor van de Heerlense avant-garde

Een samenwerking tussen SCHUNCK* en Marres Projects in de Timmerfabriek Maastricht.

Parallel aan de omvattende collectie-presentatie Voor eeuwig de jouwe, in SCHUNCK*, stellen Marres en SCHUNCK* de betekenis van de stedelijke kunstverzameling van Heerlen vanuit het vraagstuk van de avant-garde aan de orde. De locatie is de zogeheten Kantoorvilla van de Timmerfabriek in Maastricht.

In de tentoonstelling met als titel Couleur radicaal. In het spoor van de Heerlense avant-garde exploreren Marres en SCHUNCK* aan de hand van de case study ‘Heerlen’ hoe de universalistische principes van het modernisme van invloed zijn geweest op lokale ontwikkelingen. Sinds een kleine eeuw speelt in Heerlen het idee van avant-garde een uitdrukkelijke rol binnen deze stad, waarvan het zelfbeeld is opgebouwd uit begrippen als vernieuwend, ondernemend en grensverleggend.

Dankzij de industrialisering is vanaf het interbellum in Heerlen - het centrum van de mijnstreek - een bijzondere aandacht geweest voor het ‘nieuwe denken’ en in het verlengde daarvan (inter)nationale artistieke ontwikkelingen. Van Iterson’s koeltoren, Fritz Peutz’ Glaspaleis en zijn nieuwe Raadhuis als semi-publieke cultuurtempel tot spraakmakende tentoonstellingen en de oudste publieke collectie moderne kunst van Limburg: ze getuigen stuk voor stuk van de invloed van de avant-garde op de stedelijke geschiedenis. Deze sporen zijn zelfs tot op de dag van vandaag terug te vinden in het actuele idee van een ‘culturele lente’ in Heerlen. En net zoals toen is nu opnieuw het specifieke verlangen van de avant-garde samen te vallen met het leven van alledag zowel een drijvende als een risicovolle kracht voor de kunst.
 
De tentoonstelling reconstrueert op basis van een reeks ‘herinneringen’ het spoor van de avant-garde in Heerlen. Parallel hieraan worden verschillende kunstwerken uit de collectie Nederlandse schilderkunst gepresenteerd. Met o.a. werken van Lucebert en Bram van Velde van de CoBrA-groep, de Amsterdamse Limburgers als Ger Lataster, Lei Molin, Pieter Defesche, en ook hoogtepunten uit het verzamelbeleid van na 1986 met Marlene Dumas, Luc Tuymans en Marc Mulders.  
 
 
Kantoorvilla van de Timmerfabriek
Boschstraat 9
6211 AS Maastricht
Open: woensdag t/m zondag van 11:00-17:00u
Gesloten op feestdagen
volwassenen €5,-; studenten €3,-; kinderen t/m 12 jaar & MJK gratis
gratis op vertoon van entreebewijs Marres of SCHUNCK*
 
Afbeeldingen
Koeltoren Van Iterson, Staatsmijn Emma (foto: Rijckheyt)
Benoît Hermans (1963 Wahlwiller - Maastricht) Zonder titel (1996) gemengde techniek op paneel, 63,4 x 100 cm Collectie SCHUNCK*