makers en performers uit de
euregio in beeld  
aankondigingen op het gebied van kunst en cultuur in de euregio
 

altijd op de hoogte van de actuele aankondigingen op het gebied van kunst en cultuur in de euregio !
 
vrijdag 31 augustus 2012
Schunck* opent twee tentoonstellingen

 

16.00 uur / niveau +1
Eros & Engagement / L.P. Boon in woord en beeld
01 09 – 14 10 2012

Ter gelegenheid van de 100ste geboortedag van Louis Paul Boon organiseert SCHUNCK* met gastconservatoren Rob Bindels en Ben van Melick een manifestatie over de schrijver, met behalve literaire activiteiten ook een tentoonstelling waarin het beeldende werk van Boon getoond wordt. Want oorspronkelijk gevelschilder van beroep is Boontje, zoals hij zichzelf placht te noemen, heel zijn leven blijven tekenen en schilderen, kunstschilderen welteverstaan. Van de honderden kunstwerken die van hem bekend zijn, toont de expositie een kleine, karakteristieke selectie – afkomstig uit het privébezit van de Erven Boon en uit de collectie van het Stedelijk Museum Aalst. Naast het plastische werk van Boon, worden ook bijzondere boeken en curiosa van en over Boon uit de privébibliotheek van Boon-verzamelaar Wim Dijkstra getoond.

 
Bij de manifestatie verschijnt tevens een publicatie, het L.P. Boon Cahier.  Met bijdragen van o.a. Rob Bindels, Rob van Dijk,  Carel ter Haar, Kris Humbeeck, Ben van Melick, Marja Pruis en Petra Quaedvlieg.
 
Opening / presentatie L.P. Boon Cahier: vrijdag 31 augustus 2012 om 16.00 uur (niveau +1), met een bijdrage van Wim Dijkstra 
 
 
 
17.00 uur / hal SCHUNCK* 
Fons Haagmans / Akerstraat Blues 
01 09 - 18 11 2012
 
Een kleurrijk en bont gezelschap van artiesten, troubadours en mijnwerkers passeert de revue in de tentoonstelling Akerstraat Blues van de kunstenaar Fons Haagmans (Schinnen, 1948).
 
In Haagmans’ recente schilderijen komen de iconen uit de Limburgse volkscultuur en het mijnverleden tot leven: dansmariekes, mijnwerkers, schuttersfeesten en de muzikanten Leni & Ludwig, Frits Rademacher en Bruno Majcherek. Interessant is dat er in Haagmans’ werk een schijnbare tegenstelling ontstaat tussen zijn modernistische beeldtaal en de traditionele, Limburgse wereld die hem heeft gevormd. Maar bovenal is het alsof de kunstenaar het cultureel erfgoed van een vervlogen collectief geheugen nog eenmaal bijeen heeft gebracht. 
 
Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige publicatie met een inleidende tekst van Stijn Huijts en een kleine poëtische cultuur-historie van Ben van Melick.
 
Opening vrijdag 31 augustus 2012 om 17.00 uur (hal)
 
Ook na afloop van de opening van Akerstraat Blues is het nog mogelijk om Eros & Engagement - L.P.Boon in woord en beeld te bezoeken.