makers en performers uit de
euregio in beeld  
aankondigingen op het gebied van kunst en cultuur in de euregio
 

altijd op de hoogte van de actuele aankondigingen op het gebied van kunst en cultuur in de euregio !
 
Bibliotheek en tuin van het Klooster in Wittem
Kunstdagen Wittem 25 jaar!
van 7 t/m 30 september 2012

Dit jaar  is het de 25e keer dat de Stichting Kunstdagen Wittem haar festival organiseert. In de programmering  zijn de afgelopen 25 jaar als leidraad genomen.  Succesvolle optredens uit de afgelopen jaren zullen weer  in de sfeervolle  bibliotheek van het klooster in Wittem te beluisteren zijn, waaronder Emmy Verhey, Jan Terlouw, Eshra Pelivanli en  Lollo Meier

25 jaar is ook reden om terug te kijken naar hoe het begon en hoe de kunstdagen zich ontwikkelden tot wat ze nu zijn. Daarom geeft de Stichting een herdenkingsboekje uit waarin haar geschiedenis is vastgelegd. Drs. Bart Ibelings heeft  het boekje geschreven en het zal straks gratis voor elke concertbezoeker beschikbaar zijn.

Highlights

In de zilveren editie van de Kunstdagen Wittem  springen een aantal bijzondere uitvoeringen  in het oog. 

Op de eerste plaats het Rubens Quartet.  Datvoert in het Debussy-jaar 2012 het strijkkwartet van deze componist uit. De muziek wordt verbonden met teksten van Mr. Chroche, het pseudoniem waaronder Debussy artikelen over muziek publiceerde. Met acteur Yorik Stam. Hij kruipt in de rol van chefkok, om aan de hand van gerechten die je doen watertanden, inzichtelijk te maken hoe de gespeelde stukken zijn opgebouwd. Gelardeerd met teksten van Mr. Croche  belooft het een smaakvolle avond te worden. Verder op het programma  in contrast met Debussy, het kwartet van Brahms. Van Joey Roukens horen we Visions at Sea.

Bijzonder beloofd ook de avond te worden van Jan Terlouw  met het Orion ensemble. De titel is Wankele Wereld. Het Orion ensemble heeft voor de pauze muziek van Gershwin, Achron en Piazzolla op het programma staan. Na de pauze voegt Jan Terlouw zich bij de musici en voeren zij het door hem geschreven literaire concert Wankele Wereld uit. De verhaallijn van Wankele Wereld is volledig verweven met de Suite del Ángel van Piazzolla.  Na afloop   "In gesprek met Jan Terlouw” over de  verkiezingsuitslag van   12 september!

Een prachtig tijdsbeeld geeft het programma  Le Roi s’amuse!  De Zonnekoning en zijn maîtresse, Madame de Maintenon, nodigen u uit voor een muzikale soirée in Versailles!  Collegium Ad Mosam met sopraan Hannah Morrison brengen 3 solocantates, afgewisseld met schitterende instrumentale werken. Franse barok: perfectie tot in elk detail, charme en aangename zinnelijkheid, smelt samen met Italiaanse operastijl: virtuoze flair en schittering!

Voor het eerst bij de Kunstdagen in Wittem voert Amsterdam Sinfonietta , als kwintet, een programma uit vol  Russisch-Duitse romantiek . S.Prokofiev vision fugitives op 22, S.Rachmaninov Romance, D. Sjostakovitsj Strijkkwartet nr. 8 opus 110 ,J. Brahms Strijkkwintet nr. 2 opus 111 in G. Een speciale avond!

Op het programma staan nog vele andere toppers. We noemen alleen de namen: Trio Amedee met Emmy Verhey, Esra Pelivahnli, het Lollo Meier Gypsy Jazz Quartett, Marente de Moor, het Dudok Kwartet als  de winnaar van het Charles Hennenconcours en als klapper aan het  slot  Opera Zuid met gespeelde scenes uit beroemde opera’s.

Exposities

Traditiegetrouw zijn er kunstexposities. Dit jaar in de bibliotheek het religieus geïnspireerde werk van Paul van Dongen. Hij exposeerde in 2004 met zijn collega’s van de Tilburgse school. In de kloostertuin is er ruimtelijke werk te zien van 9 Limburgse kunstenaars:    Frank Tubee, Frans Duckers, Gido Vanlessen, Louis Reijnen, Michel van Henten, Natascha Waeyen, Nicolas Wolkenar en Tanja Ritterbex .  Zij zoeken de harmonie en het contrast met deze kloostertuin. Het zal een waar genoegen zijn daar onder de immense kastanjebomen deze kunst te ontmoeten en te bewonderen.

Kortom een programma waar de afgelopen 25 jaar in door klinken en dat met de nieuwe uitvoeringen  door de deels  vertrouwde ensembles heel up to date is. Voor meer informatie zie:

www.kunstdagenwittem.nl

Reserveren: reserveren@kunstdagenwittem.nl  of  telefonisch  043-3614634 (13.00-19.00 uur)