makers en performers uit de
euregio in beeld  
aankondigingen op het gebied van kunst en cultuur in de euregio
 

altijd op de hoogte van de actuele aankondigingen op het gebied van kunst en cultuur in de euregio !
 
Maastricht & Euregio Maas-Rijn
De Euregio komt tot leven!

Een culturele cocktail met internationale ingrediënten. Dat belooft het Euregionaal Feest van de Amateurkunsten te worden, dat op 2 juni 2013 plaatsvindt in het MVV-stadion in Maastricht. Een unieke gebeurtenis, waaraan iedereen mag meedoen. In de aanloop naar het feest is er van 15 tot en met 21 april 2013 een werkweek gepland. Duizenden amateurkunstenaars gaan dan aan de slag met professionals om ervoor te zorgen dat 2 juni een onvergetelijke dag wordt.

Op 30 november 2012 werd bekend dat Maastricht & Euregio Maas-Rijn door is naar de volgende ronde in de race voor de felbegeerde titel van Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Nu laten we zien dat die titel hier thuishoort. En dat Culturele Hoofdstad niet alleen een feestje is voor de cultuurprofessionals, maar voor iedereen. Daarom nodigen we het rijke Euregionale amateurveld uit voor het Euregionaal Feest van de Amateurkunsten.

Dance League Maastricht, Kunstkring Henri Jonas uit Valkenburg, Jeugdmuziekatelier Hasselt, Beilage Extra uit Heinsberg; dat is nog maar een kleine greep uit de vele deelnemers die zich nu al hebben aangemeld. Samen met talloze andere amateurs uit Nederland, België en Duitsland staan zij op 2 juni in het MVV-stadion om de culturele diversiteit van de Euregio te vieren.

Aan een dergelijke groots opgezette manifestatie gaat uiteraard heel wat voorbereiding vooraf.  En juist dat proces is een belangrijk onderdeel van het Feest. Het is daarom ook een experiment: de invulling van het feest krijgt gaandeweg pas vorm. Daartoe is uit elk van de vijf landsdelen in de Euregio een coördinator aangesteld. De vijf coördinatoren koppelen elke deelnemer aan een professional uit het culturele veld. Deze professional inspireert en helpt de amateurkunstenaars bij de uitwerking van het thema: Speaking in Tongues. Tot de profs die hun medewerking hebben toegezegd behoren onder anderen de Belgische topdirigent Ludo Claesen, theatermaakster Inge Liefsoens en hiphopper Gianluca Nobile, en de Nederlandse choreograaf Ronald Wintjens, musicus Marc Huynen en componist Bart van Dongen. 

Werkweek 15 tot en met 21 april
In de Werkweek van 15 tot en met 21 april gaan de deelnemers aan de slag met de professional. Dat kan een dagdeel, een dag of misschien meerdere dagen zijn, afhankelijk van de ambities en beschikbaarheid. Tijdens de Werkweek komt de professional in de meeste gevallen op bezoek bij de deelnemer in zijn/haar ‘artistieke habitat’. Daarna worden de verbindingen gelegd tussen alle verschillende talen en initiatieven. Dat resulteert in een bijzondere invulling tijdens het Euregionaal Feest van de Amateurkunsten. Regisseur van het Feest is Sybrand van der Werf. Naast zijn beroepspraktijk als operaregisseur regisseert en speelt Sybrand ook bij jeugdtheatergezelschappen in binnen- en buitenland.

Spreken in vele talen
Speaking in Tongues, oftewel spreken in vele talen, is een van de vier programmalijnen uit het bidbook voor Culturele Hoofdstad 2018. Wij spreken in vele talen en toch verstaan we elkaar. Niet alleen in het Frans, Duits, Engels, Nederlands, dialect of een van de vele talen van migranten, maar ook in beeldtaal, in lichaamstaal, in muziek. Met het Euregionaal Feest van de Amateurkunsten gaan we de diversiteit aan talen onderzoeken en presenteren. Een unieke gebeurtenis, want een artistieke bijeenkomst van amateurkunstenaars op deze schaal heeft nog nooit plaatsgevonden!

Meld je nu aan: amateur@euregio2018.eu | 043-350 4888
www.euregio2018.eu/nl/amateur

Facebook: Feest Fest Fête