makers en performers uit de
euregio in beeld  
aankondigingen op het gebied van kunst en cultuur in de euregio
 

altijd op de hoogte van de actuele aankondigingen op het gebied van kunst en cultuur in de euregio !
 
St. Janskerk Maastricht
Soirée Artistique III

Op zondag 7 april 2013 vindt de Soirée Artistique III plaats waarin muziek van de Maastrichtse componist Carl Smulders centraal staat. De belangrijkste reden dat voor deze componist gekozen is, zijn de prachtige romantische composities. Het feestelijk feit dat we in 2013 zijn 150e geboortedag vieren, is een goede gelegenheid zijn muziek meer onder de aandacht te brengen.

Tijdens de voorstellingen van de Maastrichtse Componisten wordt muziek afgewisseld met andere kunstvormen. Zo krijgt het karakter van de voorstellingen een vernieuwend tintje.

In de St. Janskerk in Maastricht start de voorstelling om 15.00 uur.

Carl Smulders

Carl Smulders leefde van 1863 tot en met 1934 en werd geboren in Maastricht. Hij genoot zijn opleiding in Luik. Naast componist en musicus was hij leraar, schrijver en uitvinder. We plaatsen zijn muziek in de laat-romantiek met Duitse en Franse stijl elementen. Smulders schreef vier romans in het Frans en onderhield intensieve contacten met Diepenbrock en De Tachtigers.

Muzikaal programma

Tijdens Soirée Artistique III krijgt het publiek muziek te horen uit verschillende stijlperioden van Smulders: eind 19e eeuw ten tijde van de Soirée artistique bij de familie Van der Meer in de Hoenderstraat; zijn deelname aan de Prix de Rome in 1891; zijn liederen en muziek tijdens zijn vriendschap met Diepenbrock. Zo staan er onder andere op het programma een ballade voor piano, de sonate voor viool en piano en enkele liederen. Als uitstapje wordt een werk van zijn vriend de Nederlandse componist Diepenbrock uitgevoerd als hommage aan Smulders.

Artistieke team

De regie ligt in de handen van het jonge regietalent Yorick Stam, 26 jaar. Stam studeerde in 2011 af als regisseur aan de Toneelacademie in Maastricht. De muziek wordt uitgevoerd door violiste Manon Meijs, de pianisten Tonie Ehlen en Frans van Ruthen de sopraan Claudia Couwenbergh. Het spel is van de jonge acteur en zanger Glenn Desmedt.

Kaartverkoop en informatie

De kaartverkoop loopt via het Theater aan het Vrijthof via www.theateraanhetvrijthof.nl.

Meer informatie vindt u op www.maastrichtsecomponisten.eu.