makers en performers uit de
euregio in beeld  
aankondigingen op het gebied van kunst en cultuur in de euregio
 

altijd op de hoogte van de actuele aankondigingen op het gebied van kunst en cultuur in de euregio !
 
Museum Het Domein
Gratis rondleiding door conservator Roel Arkesteijn in de tentoonstelling van Eugenio Dittborn | zondag 1 september | 15.00 uur

Deze zomer presenteert Museum Het Domein een retrospectief van de Airmail Paintings van de Chileense kunstenaar Eugenio Dittborn. De kunstenaar werd in 1943 geboren in Santiago, Chili, en woont en werkt nog altijd in deze stad. Sinds 1983 houdt Dittborn zich hoofdzakelijk bezig met zijn Airmail Paintings. Oorspronkelijk voerde hij ze uit op grote vellen bruin papier, die hij opvouwde tot een zestiende van hun normale grootte en in grote enveloppen via de post over de hele wereld zond. Twee keer verwisselden ze van drager: vanaf 1986 gebruikte Dittborn ongeweven stof, die hij in 1994 verruilde voor katoendoek. De uitvinding van de Airmail Paintings vormde Dittborns oplossing voor de opgave om als kunstenaar in Chili te werken tijdens de militaire dictatuur van Augusto Pinochet (1973-1998). Door zijn kunstwerken te vermommen als poststukken wist Dittborn de bureaucratie te omzeilen en zichtbaarheid te verwerven in een internationaal kunstcircuit. Misschien wel het belangrijkste aspect van Dittborns werk is dat het voortdurend onderweg is – de veelvuldige reizen en verbindingen met andere plekken die de werken maken, verrijken en actualiseren de Airmail Paintings voortdurend.

Wie op zondag 1 september om 15.00 uur wil deelnemen aan de gratis rondleiding van conservator Roel Arkesteijn kan zich melden aan de balie. Iedere eerste zondag van de maand is de entree gratis.