makers en performers uit de
euregio in beeld  
aankondigingen op het gebied van kunst en cultuur in de euregio
 

altijd op de hoogte van de actuele aankondigingen op het gebied van kunst en cultuur in de euregio !
 
Museum Het Domein Sittard
KinderKunstGalerie

Verboden voor volwassenen
KinderKunstGalerie

12.10.2013 - 20.10.2013

In de herfstvakantie organiseert Museum Het Domein voor de achtste maal de tweejaarlijkse KinderKunstGalerie. Tijdens dit evenement zal een gedeelte van het museum niet voor iedereen toegankelijk zijn, als je ouder bent dan 18 jaar heb je pech want dan mag je er niet in. In dit gedeelte van het museum zijn in deze periode 60 originele lithografieën te zien van zo’n 30 gerenommeerde internationale kunstenaars. Kunstenaars met verschillende artistieke visies en stijlen binnen de hedendaagse kunst. Er zal zowel figuratief als abstract werk bij zijn en ieder kind zal werken tegenkomen die hem of haar aanspreken. Lithografieën zijn grafische kunstwerken die in een oplage worden gemaakt. Alle werken zijn tot stand gekomen in een lithografisch atelier in Nieuw Zeeland waar kunstenaars op uitnodiging een periode kunnen komen werken.

Kunstverzamelaars in de dop

Behalve het bekijken van de kunstwerken kunnen de jongeren de kunst ook kopen. Wat normaal alleen is weggelegd voor mensen met een dikke beurs is nu ook mogelijk als je wat minder te besteden hebt, mits je tenminste jonger bent dan 18 jaar. De werken zijn namelijk te koop voor een bedrag van rond de € 40,- (de werkelijke waarde ervan ligt aanzienlijk hoger). Deze speciale ‘jongerenprijs’ is met de kunstenaars overeen gekomen om ook jongeren eens in de gelegenheid te stellen om hun geld aan kunst uit te geven. Iedereen jonger dan 18 jaar heeft gratis toegang tot het museum.

 

Ouders blijven er buiten

De namen van de kunstenaars zijn op de werken onzichtbaar gemaakt om er voor te zorgen dat de kinderen kiezen wat ze mooi vinden en niet op zoek gaan naar een bekende naam. Om dezelfde reden mogen de ouders dan ook niet mee naar binnen. Ouders kunnen hun kinderen middels een camera van een afstandje wel in het oog blijven houden, de kunstwerken kunnen ze echter niet zien. De kinderen kiezen een werk uit, betalen het, en zes weken later krijgen ze het thuisgestuurd. Dan wordt duidelijk wie het werk gemaakt heeft en kunnen de ouders eindelijk zien wat hun kind heeft uitgekozen. Bij het, in een stevig kartonnen mapje toegestuurde, werkje zit ook wat informatie over de kunstenaar.