makers en performers uit de
euregio in beeld  
aankondigingen op het gebied van kunst en cultuur in de euregio
 

altijd op de hoogte van de actuele aankondigingen op het gebied van kunst en cultuur in de euregio !
 
SCHUNCK*
22 oktober 2013
Ruby Tuesday Lezing
Lydia Beerkens: Kunst of Catastrofe?

Sinds twee jaar organiseert SCHUNCK* op dinsdagavonden Ruby Tuesday Lezingen; lezingen die variëren qua thema, vorm en discipline, maar die altijd een boeiende avond bieden.

Functioneert een bewegende machine gemaakt uit schroot van Tinguely nog na 50 jaar? Hoeveel veroudering verdraagt een abstract monochroom schilderij? Hoe lang zijn video-installaties eigenlijk houdbaar? Opzettelijk aangebrachte schade is desastreus voor een kunstwerk en stelt de restaurator voor een bijna onmogelijke opgave. De schade aan het werk van Rothko illustreert dit.

Kunsthistorica en restaurator Lydia Beerkens illustreert in haar lezing de ontwikkeling van een nieuw specialisme binnen het restauratievakgebied: de restauratie van moderne kunstwerken. Met de moderne kunst is de rol van de restaurator veranderd: om recht te kunnen doen aan de gebruikte materialen, de betekenis van het werk en de bedoeling van de kunstenaar, is het niet alleen nodig om nieuwe restauratietechnieken te ontwikkelen, maar zal de restaurator ook zelfstandig beslissingen moeten nemen om het werk te kunnen herstellen.

 
22/10/2013
SCHUNCK* Glaspaleis, Filmzaal +5
20:00 - 22:30u (met halverwege pauze)
Entree: € 6,-
 
De lezing van vanavond vindt plaats in relatie tot de theatervoorstelling Rood van NTGent op di 29 oktober in Parkstad Limburg Theaters, waarin de kunstenaar Mark Rothko en diens serie kunstwerken The Seagram Murals centraal staan. Een van deze schilderijen werd in oktober 2012 door een bezoeker van het Londense Tate Modern met opzet beschadigd, en bleek daarna moeilijk te restaureren. Het restaureren van moderne en hedendaagse kunstwerken vormt een stukje van de museale praktijk dat niet altijd zichtbaar is voor het publiek.
   
ACTIE!
In samenwerking met Parkstad Limburg Theaters bieden wij een speciale kortingsactie: op vertoon van het entreebewijs voor deze lezing krijgt u € 5,- korting op de toegangsprijs voor de theatervoorstelling Rood van NTGent op 29 oktober 2013.               
 
Bongerd 18 / 6411 JM Heerlen / 045 -5772200