makers en performers uit de
euregio in beeld  
aankondigingen op het gebied van kunst en cultuur in de euregio
 

altijd op de hoogte van de actuele aankondigingen op het gebied van kunst en cultuur in de euregio !
 
kuS
van 2 mei t/m 22 juni 2014
VONK
De vermetele jaren 1987-2014

Berend J. Vonk – kortweg VONK – toont in kunstencentrum Signe in Heerlen een keuze uit zijn oeuvre van 1987 tot 2014. Schilderijen, grafiek, houtsneden en cartoons. Politieke prenten en strips. Maar ook tekeningen, affiches en memorabilia gerelateerd aan zijn periode als frontman van de Sufgerukte Wallies zullen in deze veelzijdige tentoonstelling te zien zijn. Natuurlijk is er ook ruimte voor de TekenkingZ, het illustere trio waar VONK deel van uitmaakt.

VONK laat zijn werk al ruim drie decennia los op de wereld. Dat gebeurt niet ongezien of ongehoord. Daarvoor is zijn werk te opmerkelijk! In zijn oeuvre schept VONK een eigen universum dat hij bij voorkeur samen met zijn publiek exploreert– soms grimmig, dan weer opgeruimd, soms obscuur, dan weer troostrijk, maar zelden of nooit zonder kritiek tegen de maatschappelijke of politieke actualiteit. En altijd doorspekt met een flinke dosis humor. ‘VONK - De vermetele jaren 1987-2014’ is dan ook meer dan een overzicht van VONK’s werk: de tentoonstelling is een ode aan de rebellie van een persoon. De drang naar meer tegenwicht binnen een steeds grimmigere maatschappij, waarin ontwikkelingen vaak niet meer te vatten zijn. Zo buigt VONK zich samen met de andere TekenkingZ op verzoek van kuS over een Heerlens dilemma, waar achter hermetisch gesloten deuren gevochten wordt over de toekomst van winkelcentrum ’t Loon en de binnenstad. Het is lachen met een traan… maar misschien moet u wel huilen … of huilen van het lachen. VONK wil het graag weten. 

De tentoonstelling ‘VONK - De vermetele jaren 1987-2014’ is geen afsluitend hoofdstuk maar het  begin van een transformatie. VONK nodigt u uit om te reageren, te participeren en de tentoonstelling in het hier en nu te laten groeien. 
 
Via de Facebookpagina van VONK kunt u 24/7op zijn werk  reflecteren. Voor wie niet kan wachten, staat in de tentoonstelling een laptop klaar die direct toegang biedt tot VONK’s online platform. 
Elke vrijdag zal VONK tussen 10.00 en 13.00 uur aanwezig zijn in kuS om de tentoonstelling opnieuw te transformeren. Hoe? Wees erbij en laat de vonk overslaan.
Tijdens ‘VONK - De vermetele jaren 1987-2014’ organiseren de TekenkingZ twee workshops in kuS:
Vrijdag 16 mei (van 11.00 tot 13.00 uur) de workshop ‘ArtMindfullness’,
Zaterdag 21 juni ( van 11.00 tot 14.00 uur) de workshop ‘Verteken het Loon’.
 
Deelname is gratis. Wel graag aanmelden via www.kunstencentrumsigne.nl.
 
stichting / kunstencentrum Signe

Willemstraat 91a  6412 AP Heerlen

+31 (0)45 5741653 Nederland
info@kunstencentrumsigne.nl
 
Openingstijden: donderdag  t/m zondag 14.00 - 17.00 uur en op afspraak.