makers en performers uit de
euregio in beeld  
aankondigingen op het gebied van kunst en cultuur in de euregio
 

altijd op de hoogte van de actuele aankondigingen op het gebied van kunst en cultuur in de euregio !
 
In en om Museum Het Domein Sittard
Fete de la nature | 24 mei | 15-23 uur

Vier de natuur!
Jong en oud  kan genieten van allerlei activiteiten die te maken hebben met ecologie en de natuur. In landen als Frankrijk en Duitsland is het fenomeen ‘Fête de la Nature’ (of Bio-Fest) al langer bekend en vindt het jaarlijks plaats in de maand mei. In Nederland worden dit jaar ook verschillende  initiatieven genomen rondom dit feest waarin de natuur gevierd wordt, onder meer in Sittard.

Brandon Ballengée: ecologische kunst en gratis entree. Aanleiding om dit jaar ook in Sittard aandacht te besteden aan het  Fête de la Nature is de tentoonstelling Seasons in Hell van de Amerikaanse  bioloog en kunstenaar Brandon Ballengée. Deze tentoonstelling is op 24 mei gratis toegankelijk en er worden die dag op verschillende momenten rondleidingen gegeven. Centraal in het werk van Ballengée staat de wereldwijde achteruitgang van de populaties van dieren, en hoe soorten zich in ecologische situaties aanpassen, ontwikkelen en proberen te overleven.

Marktkramen en workshops
Er is die dag van alles te ontdekken, te doen, te zien, te leren en te koop waarbij duurzaamheid en de natuur de centrale thema’s zijn. In de binnentuin en op het voorplein van het museum is er een marktje ingericht waar natuurorganisaties zich presenteren maar waar  ook producten worden verkocht. Zo kunnen er allerlei biologische producten worden aangeschaft om te picknicken in de museumtuin. Er kan door jong en oud worden deelgenomen aan diverse creatieve activiteiten en workshops.

Koop een kunstwerk en help de bedreigde vuursalamander
Tijdens het Fête de la Nature in Sittard is er speciale aandacht voor het lot van de vuursalamander: een ernstig bedreigde diersoort die binnen Nederland vrijwel alleen nog in Zuid-Limburg te vinden is en waarvan de resterende populatie deels wordt opgevangen in Kasteelpark Born. Die dag presenteert Brandon Ballengée een nieuw, voor de gelegenheid vervaardigd kunstwerk in oplage. Deze foto van een vuursalamander is  -zolang de voorraad strekt-  voor een zeer aantrekkelijke prijs te koop. De opbrengst komt ten goede aan het vuursalamander-adoptieproject van RAVON. Wees er op tijd bij voor deze unieke kans.
 
Nestkastjes timmeren
De entree van dit festival is gratis, evenals deelname aan de diverse activiteiten. Zo kan iedereen die dat wil nestkastjes  timmeren die eerst in de lindebomen op het voorplein gehangen worden en later door de maker kunnen worden opgehaald.
 
Muziek, lezingen en wandelingen
Er kunnen in het museum gedurende de dag presentaties worden bijgewoond zoals muzikale optredens van leerlingen van Artamuse en lezingen en filmvertoningen met de thema’s duurzaamheid en natuur. Daarnaast kan er op verschillende momenten worden deelgenomen aan rondleidingen door de tentoonstelling voor volwassenen en voor kinderen en aan botanische wandelingen  onder leiding van een deskundige gids over de stadswallen.
 
Love Motel for Insects
Het Fête de la Nature duurt van 15 uur ’s middags tot 23 uur ‘s avonds. Als het donker wordt zal Brandon Ballengée’s installatie Lovemotel for Insects de museumfacade doen oplichten en zullen deskundigen vertellen over de insecten die er te zien zijn.
 
Samenwerkingspartners
Bij de organisatie en de uitvoering van het Fête de la Nature werkt Museum Het Domein nauw samen met RAVON, het Natuurhistorisch Museum in Maastricht, de Universiteit van Gent, Kasteelpark Born, met verschillende lokale afdelingen van het IVN en met verschillende natuurliefhebbers uit de regio.