makers en performers uit de
euregio in beeld  
aankondigingen op het gebied van kunst en cultuur in de euregio
 

altijd op de hoogte van de actuele aankondigingen op het gebied van kunst en cultuur in de euregio !
 
Museum van Bommel van Dam
26-28 september 2014
Werkplaatsz Muziek

Muziek Biënnale Niederrhein in Museum van Bommel van Dam

Dit jaar vindt voor de vierde keer het grensoverschrijdende festival Muziek Biënnale Niederrhein plaats. Aan weerszijden van de grens vinden een groot aantal klassieke optredens plaats van nationale en internationale musici. Onder de titel Werkplaatsz Muziek vinden deze week concerten plaats in vier musea in Nederland en Duitsland. Zondag 28 september aanstaande is Werkplaatsz Muziek vanaf 15.00 uur te beluisteren in Museum van Bommel van Dam. 

Voor Werkplaatsz Muziek, een woordcombinatie van het Duitse Arbeitsplatz met het Nederlandse werken, hebben curatoren Stephan Froleyks en Hans Lüdemann acht Duitse en Nederlandse studenten uitgenodigd te werken aan nieuwe composities. Deze worden ter gelegenheid van de Muziek Biënnale Niederrhein 2014 uitgevoerd in vier musea, te weten Museum het Valkhof, Museum Goch, Museum Schloss Moyland en Museum van Bommel van Dam in Venlo. De musici kregen als instructie mee: gebruik de architectuur van de diverse musea als basis voor de nieuwe composities. Een maand lang hebben de musici enorm enthousiast en hard gewerkt. Zoals de componist Heiner Frost het eens verwoordde: “Er zijn mensen die een auto uit elkaar kunnen halen en weer in elkaar kunnen zetten…, anderen zijn handig met klanken of met woorden. Kunst is georganiseerde fantasie – de onsterfelijkheid in het doe-het-zelfproces.“ De nieuwe composities gaan deze week in première.

 
Musici
Specialiteit van de Duitse improvisatiemusicus Simon Rummel is het vertalen van akoestische fenomenen naar originele installaties. De Nederlandse percussionist Ruud Roelofsen volgde masterclasses in compositie bij o.a. Carola Bauckholt en Martijn Padding.
De Duits-Japanse Sabine Akiko Ahrendt is een violiste van wereldformaat. Ze speelt met de ensembles ‘recherche’ en ‘Modern’ bij de Darmstädter Ferienkurse en het festival Ultraschall in Berlijn. Het belangrijkste gereedschap van improvisator Elisabeth Fügemann is de jazzcello. Componist en slagwerker Christoph Beck en mediakunstenares Tina Tonagel sluiten zich bij haar aan. Voor de vocalen is de Duits-Afghaanse jazz-zangeres Simin Tander verantwoordelijk, die o.a. optrad tijdens het North Sea Jazz Festival.
 
Concerten Werkplaatsz Muziek
• 26/09, 15 uur, Museum het Valkhof, Nijmegen
• 27/09, 17 uur, Museum Goch, Goch (D)
• 27/09, 20 uur, Museum Schloss Moyland, Bedburg-Hau (D)
• 28/09, 15 uur, Museum van Bommel van Dam, Venlo.
 
Toegang: € 8,00 incl. entree Museum van Bommel van Dam. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de balie van het museum. Meer informatie www.muziekbiennale.eu
 
Join in!
Werkplaatsz Muziek vindt plaats binnen de manifestatie Join in! Vijf creatieve ondernemers zijn in januari aan de slag gegaan met de vraag: hoe ziet het museum van de toekomst eruit? Met Join in! intensiveren ze de relatie tussen museum en publiek. Dit biedt ruimte om te experimenteren en proefondervindelijk vast te stellen wat werkt en wat daarvoor nodig is. Kijk voor het laatste nieuws en de activiteitenkalender op www.museum-in-bedrijf.nl