makers en performers uit de
euregio in beeld  
aankondigingen op het gebied van kunst en cultuur in de euregio
 

altijd op de hoogte van de actuele aankondigingen op het gebied van kunst en cultuur in de euregio !
 
SCHUNCK* Collectors House
13 03 2015 – 10 05 2015
UITNODIGING:
Among Friends/Tarp Draugų
Ričardas Vaitiekūnas & Julijonas Stankus

Op 22 maart om 11.30u opent dhr. Darius Jonas Semaška, de ambassadeur van de Republiek Litouwen, een nieuwe expositie in SCHUNCK* Collectors House: Among Friends/Tarp Draugų. 
Lees meer >

Een particuliere privécollectie ontsloten
Deze presentatie, samengesteld door gastconservator Kestutis Sapoka, omvat eigen werk uit de privéverzameling van de Litouwse kunstenaar Povilas Ričardas Vaitiekūnas (1940), als mede werk van bevriend kunstenaar Algimantas Julijonas Stankevičius-Stankus (1933-2002).

Among friends/Tarp Draugų
Julijonas Stankus wordt beschouwd als de eerste Litouwse kunstenaar, die naast zijn schilderkunst conceptueel werkt. Tijdens zijn militaire dienstjaren (1955-1958) raakt hij zwaar getraumatiseerd en belandt als dissident in de psychiatrie, waar hij voor de rest van zijn leven zal blijven. In zijn meest zieke periodes toont zijn werk opvallend de tekenen van zijn ziek zijn. De olieverven die hier worden getoond zijn dankzij de vriendschap en het respect van Vaitiekūnas als monument van het kunstenaarschap van Stankus behouden gebleven.
 
Vaitiekūnas zelf geeft zijn leven lang les en blijft onder de “Sovjet-radar” trouw aan een “lyrisch expressionisme”, ontstaan binnen de kunstenaarsgroep ARS in 1932. Zowel formeel als inhoudelijk onttrekt hij zich aan de kunstdoctrine van het sociaal-realisme uit de Sovjet-jaren. De werken -inkt en pastel op papier- die hier getoond worden refereren vaak aan het verstrijken van de tijd en worden door de kunstenaar beschouwd als een soort geësthetiseerd en beeldend weergegeven dagboek. In zijn werk worden psychologische zelfportretten verweven met het landschap en verwordt het thema natuur tot Vaitiekūnas’ zichtbare overpeinzingen.
 
SCHUNCK* Collectors House is een nieuw presentatiemodel. Middels deze publiek-private samenwerking tussen museale instelling SCHUNCK* en belangrijke (inter-) nationale particuliere collecties, worden werken voor een groot publiek ontsloten.
SCHUNCK* Collectors House / Raadhuisplein 19, Heerlen / entreeprijs: € 6,- Openingstijden: do t/m zo / 12.00 -17.00 uur / www.collectorshouse.eu  / www.schunck.nl
 
De tentoonstelling Among Friends is onderdeel van een tweeluik. Gelijktijdig vindt er in Bonnefanten Hedge House in Wijlre ook een tentoonstelling plaats met werk van Ričardas Vaitiekūnas van 26.03.2015 – 28.06.2015.
Bonnefanten Hedge House Foundation, Kasteel Wijlreweg 1 Wijlre www.hedgehouse.eu / www.bonnefanten.nl
 
Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de Ambassade van de Republiek Litouwen in Den Haag. 
 
Beeld: Algimantas Julijonas Stankus, Be pavadinimo/Untitled, 1995