makers en performers uit de
euregio in beeld  
aankondigingen op het gebied van kunst en cultuur in de euregio
 

altijd op de hoogte van de actuele aankondigingen op het gebied van kunst en cultuur in de euregio !
 
28 mei 2015
ROYAL Heerlen
aanvang 20.30 uur
TANGO BRUTAL presenteert:
LAILA de L1 documentaire

Film van Hans Heijnen over Bruno Majcherek en 
The Regento Stars

Laila was een ‘wereldberoemde’ tango in de hoogtijdagen van de Zuid-Limburgse steenkoolmijnen. Laila werd uitgevoerd door de Regento Stars, een mijnwerkersorkestje uit Heerlerheide met leden van Oost-Europese komaf. 

Leider, leadzanger en klarinettist Bruno Majcherek's roots liggen in Polen, evenals die van drummer Sigmund Zovotny. Trompettist Otto Zerdoner en accordeoniste Doortje Zerdoner kwamen oorspronkelijk uit Slovenië. Laila is een traditionele tango over een verleidelijke haremdame die het hoofd van een legionair op hol brengt. Toen de pastoor in de zondagse preek waarschuwde voor het onzedige karakter van Laila, gingen de jongeren nog beter naar de tekst luisteren. En nadat de Duitse radio het nummer in de ban deed, eigenden de jukeboxen zich vanzelf het monopolie toe.

De singleverkoop steeg enorm en er werden uiteindelijk meer dan 1 miljoen plaatjes verkocht. In Duitsland meldden zich de bedenkers van de middelste ‘gewaagde tekst’ die Bruno Majcherek later zelf had toegevoegd. Er volgde de ene na de ander rechtszaak. Uiteindelijk werden de oorspronkelijke auteurs van het middelste stukje afgekocht. Onduidelijkheid over de precieze bedragen en het hoe en waarom dreef het orkestje uiteen. 

Mogelijk gemaakt door IBA-Parkstad, met dank aan L1, Hans 
Heijnen, Abraxas Culturele Evenementen en Het Jaar van de Mijnen.

 
entree € 5,– (contant / reserveren niet mogelijk) 
Royal Theaters, Stationsplein 3-5 Heerlen 
 
zie WWW.TANGOBRUTAL.COM voor het volledige programma!