makers en performers uit de
euregio in beeld  
aankondigingen op het gebied van kunst en cultuur in de euregio
 

altijd op de hoogte van de actuele aankondigingen op het gebied van kunst en cultuur in de euregio !
 
Cultura Nova
Premiere Eyes wide shut van Toneelgroep Maastricht

Aanstaande zaterdag 27 augustus gaat Eyes wide shut van Toneelgroep Maastricht in première tijdens Cultura Nova in Heerlen. Beau Schneider en Joke Emmers spelen de hoofdrollen in deze ijzingwekkende thriller waarin een gewone man koortsachtig op zoek gaat naar zijn diepst verborgen verlangens. In de regie van artistiek leider Servé Hermans speelt het verhaal zich af tegen de achtergrond van het opzwepende Limburgse carnavalsfeest.

Jibbe Willems schrijft een gloednieuwe tekst geïnspireerd op de gelijknamige laatste film van Stanley Kubrick (1999), die zich op zijn beurt weer baseerde op Arthur Schnitzlers Traumnovelle (1926). “Ik zie de toneelversie als een moderne Odyssee”, zegt Hermans. “Alles wat gebeurt, speelt zich enkel af in de geest van de hoofdpersoon, de dodelijke saaie huisarts Albert Hofman (Beau Schneider). De man raakt totaal van slag als zijn vrouw Florine (Joke Emmers) hem vanuit het niets haar wilde fantasieën opbiecht. In verwarde toestand dwaalt Albert door de donkere nachtelijke stad. Een mooie metafoor voor de zoektocht naar zichzelf.  Want voor het eerst komt deze burgerlijke man in aanraking met alles waar hij tot nu toe bang voor was: hoeren, homo’s, vreemdelingen, geweld…en zijn eigen bestiale instincten en verlangens.”

Bij Toneelgroep Maastricht maakte Hermans eerder de muzikale voorstellingen Waar het vlakke land gaat plooien en Othello. Ook in Eyes wide shut treedt muziek nadrukkelijk op de voorgrond. Hermans: “Met muziek kan ik zo goed een mentale sfeer inkleuren. Eén vingerknip en bam, je zit gelijk in de goede emotie. In Eyes wide shut zit vooral klassieke muziek van Bach, Mozart en Liszt. En alle acteurs zingen, ook samen, dat levert mooie groepsbeelden op.” 

De voorstelling gaat op zaterdag 27 augustus 2016 in première tijdens Cultura Nova in Heerlen en speelt daar nog tot en met maandag 29 augustus. In Maastricht speelt de voorstelling in La Bonbonnière in Maastricht van vrijdag 2 t/m zondag 4 september & van vrijdag 9 t/m zondag 11 september. Daarna is de voorstelling tot en met 12 november te zien in de Nederlandse en Belgische theaters.


Credits

spel Julia Akkermans, Louis van Beek, Bendix Dethleffsen, Joke Emmers, Frans Hermans, Judith Pol, Beau Schneider, Hans Trentelman, Stijn Vervoort
tekst Jibbe Willems
regie Servé Hermans
muzikale leiding Bendix Dethleffsen
sopraan Lies Verholle
piano Elisabeth de Loore
decorontwerper Leo de Nijs
kostuumontwerper Marta Stoffels
lichtontwerp Marc Zwietink
dramaturgie Ludo Costongs
foto Stephan Vanfleteren / Ben van Duin

www.toneelgroepmaastricht.nl