makers en performers uit de
euregio in beeld  
aankondigingen op het gebied van kunst en cultuur in de euregio
 

altijd op de hoogte van de actuele aankondigingen op het gebied van kunst en cultuur in de euregio !
 
Heerlen, Maastricht, Wittem
27 april t/m 5 mei
Festival Tango Brutal 2019

P R O G R A M M A  4 & 5  M E I 

zaterdag 4 mei
Noam Zylberberg
De Poolse Tango, koploper in Europa
Savelberg Klooster
Gasthuisstraat 2, 6411 KE Heerlen
aanvang 20.45 uur / € 5,-
betalen aan de kassa
 
zondag 5 mei
Mała Orkiestra Dancingowa
Parkstad Limburg Theaters
Burgemeester van Grunsvenplein 145, 6411 AS Heerlen
aanvang 14.30 uur / € 18.00 
4 mei Noam Zylberberg kent de Poolse tango-geschiedenis als geen ander. Die Poolse (Europese) Tango, floreerde in de jaren dertig en verdween na WOII. Die erfenis in ere herstellen, is zijn missie. Op zoek naar roots kwam Silverberg in Polen uit; de muzikale rijkdom die hij daar voor de Tweede Wereldoorlog aantrof, fascineerde hem. 
Deze dirigent/pianist vertrok na zijn studie aan het conservatorium in Tel Aviv naar Warschau; spitte door in die nalatenschap. Nergens in Europa was de Tango zo ‘angesagt’ als in de Poolse hoofdstad. Hij (her-)ontdekte liedjes van weleer en tal van fenomenen die terug te herleiden zijn tot die hoogtijdagen. Het orgineel bijvoorbeeld van ‘Oh, Donna Clara’ heette ‘Tango Milonga’ en werd in 1929 geschreven door Jerzy Petersburski. Daarna werd het een wereldhit. Evenzo Wladyslaw Szpilman bijvoorbeeld, speelt Chopin in The Pianist (Polanski), maar trad avond aan avond op en speelde: tango. Zo schakeert hij zijn lezing met tal van sprekende voorbeelden; duidt die Europese/Poolse tango als geen ander.
 
5 mei Tango in de jaren dertig in Warschau. Dat geluid opnieuw in authentieke arrangementen weer tot leven brengen brengen, daar zijn zij ware grootmeesters in. Dit toporkest, onder leiding van Noam Zylberberg, Mała Orkiestra Dancingowa releaste een eerste album in 2018 met tal van originele Poolse Tango-pareltjes uit die periode, na de Eerste Wereldoorlog. 
 
In die tijd was de Poolse hoofdstad een multicultureel en kosmopolitisch epicentrum (evenals Berlijn en Parijs) dat open stond voor tal van nieuwe culturele ideeën. Het cabaret vierde er hoogtij, de Oostenrijkse operette, de nieuwe Amerikaanse muziek en de Latijns-Amerikaanse dans; naast de traditionele Poolse, Joodse en Roma muziek. Met tal van kruisbestuivingen tot gevolg! De Poolse muziek kreeg een ‘boost’ als nooit voordien. Er ontsproten heel wat nieuwe liedjes en de Tango was er - net als in de rest van Europa - razend populair. Werden in den beginne bestaande melodieën uit het klassieke Tango repertoire nog van Poolse teksten voorzien; al snel creëerde men zelf nieuwe liedjes voortspruitend uit die multiculturele muzikale smeltkroes. Een geheel nieuw oeuvre.
 
Tal van stijlen kwamen in die Poolse Tango samen. Stellig, een unieke fingerprint die nergens anders in Europa te horen was. Wat dit orkest brengt, is uitzonderlijk. Grootmeester/dirigent/inspirator Noam Zylberberg (die na zijn studie Jerusalem voor Warschau verruilde als domicilie) is daar debet aan. Zijn passie bindt dit orkest. De glans van die klassieke Europese/Poolse tango herstellen, is wat hem en dit orkest drijft.