makers en performers uit de
euregio in beeld  
aankondigingen op het gebied van kunst en cultuur in de euregio
 

altijd op de hoogte van de actuele aankondigingen op het gebied van kunst en cultuur in de euregio !
 
19 t/m 22 september 2019
Musica Sacra Maastricht
Van 19 t/m 22 september vindt de 37e editie plaats van Musica Sacra Maastricht. Het thema van 2019, Bidden & Smeken, keert terug in het prachtige programma van het vierdaagse kunstenfestival, dat plaatsvindt op unieke locaties in de historische binnenstad van Maastricht en daarbuiten. 
 
Het festival is door de jaren heen trouw gebleven aan zijn kernactiviteit: een fijnzinnige muziekprogrammering aangevuld met diverse premières en festival- en compositie-opdrachten, uitgevoerd door nationale en internationale topmusici. Behalve muziek bestaat de uitgebreide festivalprogrammering ook uit dans, theater, film, spoken word en exposities. 
Muziek van alle tijden en windstreken, in diverse bezettingen
Muziek vormt van oudsher de basis van Musica Sacra. Diverse muziekperiodes komen aan bod: van gregoriaanse muziek (Schola Maastricht, Amarcord), middeleeuwse polyfonie (Amarcord), vocale en instrumentale muziek uit de Renaissance (Concerto Romano, La Compagnia del Madrigale) tot muziek uit de 20e en 21 eeuw (Anna Lipkind, Insomnio, Arne Deforce, Michel Bourcier, Irene Kurka, Toon Fret, het Ruysdael Kwartet, Cappella Amsterdam) en wereldmuziek (Shishani Vranckx & Friends, Misa Flamenca). 
 
Internationale topklasse

Musica Sacra is er ook dit jaar in geslaagd een aantal internationale ensembles naar Maastricht te halen. Een kleine greep…La Compagnia del Madrigale, grote specialist op het gebied van madrigalen, komt voor het eerst naar Maastricht met een cyclus van elf sonnetten voor de ultieme Madonna: Maria. Rechtstreeks uit de ‘Barrio Santiago’ (St-Jacobswijk), een zigeunerwijk in Jerez de la Frontera, nodigen we voor het slotconcert zangers en gitaristen uit voor de uitvoering van een onvervalste Misa Flamenca. 
 
Nationale topklasse

Ook op nationaal gebied presenteert Musica Sacra een aantal bijzondere ensembles waaronder Cappella Amsterdam en het topensemble Insomnio. Het Ruysdael Kwartet is voor de derde keer te gast tijdens Musica Sacra en brengt een vierluik over bidden. 
 
Limburgse roots

Uiteraard is ook Limburg vertegenwoordigd: zo verzorgt Ad Mosam Barock het vriendenconcert. Ook Schola Maastricht, Ensemble Agimont, Het Basilicakoor, Cappella Sancti Servatii, Marcel Verheggen (orgel), Sjef Streukens (orgel) en het strijkorkest van het Conservatorium Maastricht geven acte de présence. 
 
Filmaanbod tijdens Musica Sacra

Dankzij de samenwerking met Lumière  is er een uitgebreid filmaanbod tot stand gekomen rondom het festivalthema. Wat te denken van de documentaire Amazing Grace over Aretha Franklin, de film Stalker of Divino Amor? Of bezoek Silence, een historisch drama waarin twee jonge priesters op zoek gaan naar hun mentor en leraar in het 17e-eeuwse Japan.
 
Bijzondere video(kunst) op en rond het Vrijthof

Geniet op het Vrijthof van het videokunstproject A Stage of Luminosity, een cross­over tussen cultureel erfgoed en nieuwe media. Kunstenaar Arno Coenen maakte twee nieuwe videowerken, gebaseerd op ontwerp­ en werktekeningen voor voornamelijk kerkelijke glas­in­lood ramen. In de Hoofdwacht toont Studio Take Twee intieme videoportretten waarbij vier mensen uit verschillende culturen getuigen over de betekenis van het gebed in hun leven.
Voor meer informatie over het programma en ticketverkoop: www.musicasacramaastricht.nl